Korjaamovertailu.fi  - autokorjaamoiden paikannus, arvostelut ja vertailu.
Lok
16
2014

Helpot vinkit: Näin vaihdat autoon renkaat

Kirjoittanut: korjaamovertailu.fi

Blog image

Auton renkaiden vaihto on joka syksyinen ja keväinen operaatio. Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, myöhemmän päivämääristä ollessa määräävä. Muulloinkin nastarenkaita saa käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käyttö on luvattua vuoden ympäri.

Jos vaihdatat renkaat liikkeessä, kannattaa samalla tiedustella myös renkaiden pesu- ja säilytyspalveluita. Renkaiden tasapainotus on myös tarpeen uusia renkaita laitettaessa ja se vaatii rengashuollossa käyntiä. Helpolla selviät, kun annat liikkeen hoitaa rengastyöt. Jos kuitenkin työkalut löytyvät omastakin takaa, voi renkaat vaihtaa myös itse. Tässä muistilista:

  • Tarkasta renkaiden kunto kuluneisuuden, halkeamien ja muiden muutosten varalta. Huomioithan myös, että nastarenkaissa nastojen määrä tulisi olla samalla tasolla, eikä niiden määrä saisi poiketa toisistaan yli 25 %.
  • Tutustu auton ohjekirjan ohjeisiin ja tarkasta rengaspaineet. Myös vararenkaan paine on hyvä tarkastaa säännöllisesti.
  • Parkkeeraa auto tasaiselle, laita käsijarru sekä vaihde päälle ja löysää renkaiden pultit ennen auton nostamista tunkilla. Varmista, että tunkki on asetettu oikeaan kohtaan. Huomioithan, että auton oma tunkki on tarkoitettu lähinnä hätätilanteisiin.
  • Puhdista vastinpinnat eli vanne sekä renkaan kiinnityskohta.
  • Tarkasta mahdolliset pyörimissuunnat. Monissa renkaissa on nuolet kuvaamassa pyörimissuuntaa.
  • Kiristä mutterit tasaisesti ristikkäisjärjestyksessä. Alumiinivanteen pultit olisi hyvä kiristää momenttiavaimella oikeaan kireyteen.
  • Laskettuasi auton maahan, varmista vielä pulttien kiristys.
  • Jälkikiristä renkaat parinsadan ajokilometrin jälkeen

Pitokyvyltään paremmat renkaat suositellaan asennettaviksi taka-akselille huolimatta auton vetotavasta. Uusille nastoitetuille talvirenkaille suositellaan noin 500–1 000 kilometrin rauhallinen sisäänajo, jotta nastat asettuvat kunnolla renkaisiin. Normaalien vakiorenkaiden ilmanpaine on hyvä pitää renkaan valmistajan tai auton ohjekirjan suositusten mukaisena. Esimerkiksi leveämmillä matalaprofiilirenkailla käytetään suurempia paineita. 
Sivusto on kehitysvaiheessa, auta kehityksessä!